włoska restauracja w Krakowie

Perfekcyjną wskazówką na przystosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pragnie wina, jaki do perfekcji połączy się z pieczonym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, jednak które z nich będzie w najwyższym stopniu właściwe? Zwykle jest tak, że najprawidłowiej przystosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tu mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma duży aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o trafnej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w centrum Krakowa

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje co niemiara przeróżnych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę o wiele bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jakkolwiek także Sangiovese, Negroamaro, lub też Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, które nie smakowałaby dość przyzwoicie z serem, w następstwie tego zamiast tego porządniej pomyśleć o dobraniu należytego jako o okazji do tego, żeby spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Na domiar tego lżejsze czerwone wina z są następnym olśniewającym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeżeli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeśli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana czy też Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy też Sangiovese.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *